1. Culorile
Pentru a spori spațiul se recomandă folosirea culorilor deschise, pastel, fără a folosi nuanțe țări, nediluate. Cel mai potrivit ar fi să folosiți culori precum alb, bej, roz pal, galben pai.
Spre exemplu, toți pereții și tavanul vopsite în alb, dau un aspect mărit general al camerei. Pe când păstrând tavanul alb, dar vopsind pereții într-o culoare, veți da senzația că spațiul este mai înalt decât în realitate. Un efect asemănător, dar pe orizontală veți obține, dacă veți vopsi doar jumătatea de jos a pereților, de jur împrejurul camerei.
Dacă doriți să obțineți doar un efect de alungire a camerei, puteți vopsi peretele opus intrării în camera, împreună cu tavanul, și astfel veți crea iluzia unei camere mai lungi.
Doar din modul în care va veți vopsi pereții puteți creea nenumărate iluzii legate de percepția spațiului.

2. Texturile și ornamentele
Este de preferat să reduceți folosirea texturilor în spațiile mici, atât de pe pereți cât și de pe podea (dacă vorbim de gresie marmorata). Textura și ornamentele pot atrage atenția asupra lor, și se pierde percepția asupra spațiului.
Dacă optați pentru un tapet spre exemplu, luați în calcul că o o textura verticală va crea senzația de înălțime, pe când una orizontală va lați sau lungi camera.

3. Mobilierul folosit la amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni
Stilul scandinav este alegerea potrivită atunci când vorbim de un apartament mic. Se recomandă amenajarea folosind mobilier în stil minimalist, utilitar, cu cât mai puține elemente de decor. Dacă albul scandinav nu este pe placul vostru, puteți opta pentru un stil industrial, sau retro, dar folosind la fel elemente simplu, fără prea multe detalii. Amenajați apartamentul cu mobilier în stil minimalist, cu puține elemente de decor.

4. Obiectele de decor
La decorațiuni ne-am limita să spunem mari: dacă vă doriți un poster sau un tablou pe perete, ele nu trebuie sa fie mari. Sau poate chiar o oglindă. Folosind oglinzi, acolo unde este cazul, nu ai cum da greș și cu siguranță veți obține o iluzie de mărire a spațiului. De asemenea, covoarele ar fi bine să fie cât mai mari, acoperind o mare parte din camera. Iar dacă sunteți adepții draperiilor și perdelelor, precum am spus și la ornamentele de pe pereți, se recomandă să pornească cât mai de sus, pe toată înălțimea peretelui.

5. Iluminarea și tehnicile consacrate
De preferat ar fi că apartamentul să aibă ferestre mari, care să inunde spațiul de lumina naturală.Dacă spațiul nu dispune de îndeajuns de multă lumina naturală, amenajati-l astfel încât să aveți cât mai multe surse de lumina, de preferat rece. Și aici există o multitudine de tehnici, precum “wall washing”, lumina din tavan care pică pe pereții laterali la un unghi larg, luminându-i uniform de sus până jos, iar lumina difuzată de perete va creea iluzia de spațiu.

Lumina joacă un rol foarte important țînând cont că peste 80% din senzorii de percepție sunt vizuali.
De asemenea dacă doriți ornamente la marginea de sus a pereților, recomandat este că acestea să se afle fix pe linia dintre tavan și perete și astfel veți obține iarăși un efect de înălțime.